28 Mayıs 2019 Salı

Yüz tanıma sistemi nedir ? Nasıl Çalışır ?


Yüz tanıma sistemi nedir ? Nasıl Çalışır ?

Yüz tanıma sistemi güvenlik alanında kullanılan, içinde bulunduğumuz çağın en modern kabul edilen güvenlik sistemidir. Bunun sebebi içerisinde bulunan sensörlerin yüzümüzü tanıması ve akabinde kapının açılması gibi birçok güvenlik işlemlerini günümüze uygun ve kolayca yapmasıdır . Genellikle işletme ve şirketlerde personellerin geçişi ya da personellerin takibi için kullanılır.

Donanımında genellikle yüz tanıyıcı sensörler ve algoritmalar şeklinde parçalar bulunur. Bu parçalar sayesinde yüzümüzün biyometrik bir haritası çıkarılır ve sisteme tanımlanır. Sensör ilk önce yüzümü sırayla taramaya başlar. Bu taramada yüzümüzün oranlarıda incelenmeye alınır. Gözlerimizin
yüzümüze oranı ve burnumuzun ağzımıza oranı gibi  ölçümler yüz haritasına
sahip olur.

Cihaza tanınan yüz haritamız bir sonraki kullanım için sistemde kayıtlı halde durur. Yüzümüzü cihazda bulunan kameraya getirdiğimiz zaman sistemdeki kayıtlı yüz haritamız devreye girerek bizi tanır ve kapı açılır. Yüz tanıma sistemi kolay kullanımı en çok tercih edilen güvenlik sistemleri olarak tanınmıştır.

Yüz tanıma sistemi kimler için kullanılır? İş sektöründe yeri nedir?

Yüz tanıma sistemi, genellikle güvenlik konusunda açığı olan ya da giriş çıkışları özelleştirmek, sınırlaştırmak isteyenler için kullanılan sistemdir. Örneğin personelinizin istemediğiniz bir odaya girmesini engelleyebilirsiniz. Böylelikle özel mülk sayılan yerlere sadece izin verikleriniz haricinde kimseler giremez.

İş sektöründe kullanımının birçok sebebi vardır. Bunlardan birisi ise personelin giriş çıkış takibini sağlamaktır. Şirketinizde çalışan çalışanların takibinin yapılması için ek bir personele ihtiyaç duyabilirsiniz. Buda sizlerin ek maaş ödemesi gibi gereksiz zararlara sokabilir. Belirttiğimiz yüz tanıma sistemi ile ek bir çalışana gerek duymadan personellerinizi takip edebilirsiniz.

Yüz tanıma sistemi, iş sektöründe düzensizliği önlemek adına kullanılabilir. Personeller sıra ile yüzlerini tanıtarak giriş yapabilirler. Bu sayede sıralı ve düzgün bir şekilde giriş işlemleri yapılabilir. Ayriyeten personeller hakkında bilgiye sahip olabilirsiniz. Aylık döküman halinde personellerin giriş çıkış bilgilerine sahip olabilirsiniz.

Yüz Tanıma Sistemi Nasıl Çalışır? Kullanımı ne kadar kolaydır?

Personel kontrol sistemleri yüzünü sisteme kolayca tanıtır. Tanınan yüz bir sonraki kullanım için sistemde kayıtlı halde durmaktadır. Personel veya kişi cihazda bulunan  kamera ve sensöre yüzünü  getirir. Yüz tanıma sistemi yüzü algılayarak tanır.
Ve daha sonra yüzü düz bir şekilde hizalar. Hizalanan yüz gözlerin yüze oranı veya kaşların yüze oranı gibi ince ölçümler yapar.

Ölçüm notlarını sisteme tanınan önceki ölçümlerle karşılaştırarak yüzü eşleştirir. Daha sonra yüzü tanıyarak kapıyı açar. Cihazın içerisinde bulunan algoritma ne kadar iyi yazılımlarla desteklenmiş ise o kadar yüz tanıma sistemi gelişmiş demektir. Kullanımı çok kolay olmasından dolayı fazlaca tercih edilmiştir.

Cihazda bulunan donanımlar en az yazılım kadar önemlidir. Cihaz donanımı yüksek bir kameraya sahipse, yüzü tanıması o kadar kolay olmaktadır. Kameranın içerdiği pixel değeri, yüzü tanımada oldukça önemli olduğundan iyi bir cihaza sahip olmak sizler için iyi olacaktır.

Yüz Tanıma Sisteminde Yazılımın Önemi Nedir?

Yüz tanıma sisteminde yazılım entegresi çok önemlidir. Örneğin yazılımı kötü olan bir cihazda personel takibi yapmak çok mümkün değildir. Ama yazılımı profesyonel olan bir cihazda, personel takibini yapmak  ve hızlı  için idealdir. Personellerin takibini yapmak için yazılım burda devreye girmektedir.

Yüz tanıma sistemine kayıt edilen personelin bilgisayarda veya web üzerinde giriş çıkış bilgilerini göstermesinde yazılım devreye girmektedir. Entegre yazılımlar ile personelinizin her türlü bilgisine ulaşabilir, en son ne zaman giriş çıkış yaptığına ise ay sonu raporları ile sahip olabilirsiniz.